Zusters succesvol in zaken

Op 6 en 7 april 2018 voerden we in de Hoef het stuk “Zusters in Zaken” op en dat viel in de smaak bij de in ruime getale opgekomen toeschouwers. Het door Ton Davids geschreven spel was geen dijenkletser, maar bracht bij menigeen een vette glimlach op het gezicht, mede door het goede spel van de acteurs.

 

Het geheel speelde zich af in een klooster (het fraaie decor was weer een pluim op de hoed van de decormannen), waar nog maar vier nonnen (Anneke Hogenboom, Ida Sietsma, Patricia Spruijt en Bianca van Kempen) en ene broeder (mooi debuut van Willem Middelkoop) verblijven. Ondanks de twijfelachtige hulp van Pastoor Breukelmans (als Harry Bakker op dreef is, weet hij er weer iets fenomenaals van te maken) besluit bisschop Siemelink (Winfried Achterberg) het klooster te sluiten en het gebouw te verkopen. Maar als door de voorzienigheid gezonden krijgt een projectontwikkelaar (Joey Bakker) hier lucht van en samen met de zusters bouwt hij het klooster om tot een retraitepark voor bereidwillige rustzoekers. Daarbij wordt licht bedrog niet geschuwd (nep-kloosterbier, nep-wonders en nog zo wat zaken) en dat drijft de bisschop zo tot razernij, dat deze het vaticaan te hulp wil vragen om alle geestelijken te excommuniceren. Echter, het gangsterliefje Rianne, die in het klooster gevlucht was (Ramona Pappot) wist de perfecte manier om de bisschop zo te chanteren, dat deze zich terugtrok. Eind goed, Kloosterparc gered.

Dit alles geschiedde onder de leiding van regisseur Carel Nieber, die nog meer dan voorheen op tempo tijdens de repetities hamerde, stukken tekst hier en daar inkortte om de snelheid van handelen te kunnen bewaren en de dialogen kort en pittig hield, waardoor het spel zich in een stevige vaart voor de toeschouwers voltrok. En omdat het stuk eerder verfijnde humor dan dijenkletsers bevatte, verveelden de toeschouwers zich geen moment en liepen na afloop massaal glimlachend of grinnikend de zaal uit. Een beter compliment kon de Hoefse toneelvereniging zich niet wensen!