Historie

De Opregte Amateur is opgericht in 1974. Toen kwamen twee jonge dames op een avond naar de heer Sietsma toe met de vraag: “Kunt u ons helpen met een toneelstuk?” Het stuk (“Hoogheid uw kameel staat voor”) was al uitgezocht en de rollen waren al verdeeld. Misschien kon hij de leiding op zich nemen, ze konden niemand anders vinden. Ja, voor geld wel, maar dat had deze vereniging niet: er scheen nog een spaarbankboekje met de som van ƒ 2,65 te zijn en daar moest alles van gedaan worden. Na diep nadenken en met een grote zucht besloot Sietse Sietsma toen: ik wil het wel een jaar proberen. Zijn vrouw ontfermde zich over de kleding en aanverwante zaken en zo ging dat stelletje amateurs opregt van start. Het had succes: er kwamen mensen kijken ondanks dat de eerste zaal niet in de Hoef zelf, maar in Uithoorn stond.

Maar dat ene jaar is voor Sietse uitgelopen op een periode van 25 jaar. Toen pas legde hij het dirigeerstokje neer (en benoemde de vereniging hem en zijn vrouw, die al die jaren voor de kleding had gezorgd, tot erelid). Na hem heeft Toni van Bemmelen het regisseren een tijdje overgenomen, we hebben ook nog een periode met wisselende regisseur gehad en van 2005 tot 2015 was Tiny Pieterse de vaste regisseuse.

We spelen in de regel twee keer per jaar en geven dan twee voorstellingen. Soms doen we iets extra’s, zoals een kindervoorstelling of een revue. 

ResmuVendrik

het Resmi Vendrik gebouw

We hebben onze uitvoeringen gedaan op verschillende locaties; zo zijn we begonnen in Vendrik in Uithoorn, dat was een oude bioscoop. Het gebouw heeft er daarna nog jaren verwaarloosd bij gestaan en is inmiddels gesloopt.

ons huis

Ons Huis

Daarna zijn we naar De Hoef gegaan en speelden we jarenlang in het toenmalige dorpshuis “Ons Huis”. Dat was eigenlijk veel te klein, de toeschouwers zaten tot op het toneel en de meesten moesten staan, maar gezellig was het wel. In 1990 konden we er niet meer gebruik van maken en noodgedwongen moesten we de Hoef weer verlaten. “Ons Huis” is thans een woonhuis.

oudeParochiehuis

Het Oude Parochiehuis

We zijn toen gaan spelen in het Oude Parochiehuis van Mijdrecht (afgezien van één keer in de Meyert). Daar hebben we voor het eerst met onze zelf gemaakte (door Sietsma; wie anders?) coulissen gespeeld. Die hebben twee kanten in twee verschillende toonaarden en daarmee kunnen we de meeste stukken wel spelen. De variatie zit in de aankleding, die toch het totaalbeeld bepaalt. Soms voldoen die decors niet (zoals in het stuk “Waar ligt Hengelo?” dat in een tuin speelde) en dan werken we met éénmalige voorzetstukken.

Hier hebben we het een heel aantal jaren uitgehouden, maar we hadden toch het gevoel dat we weer terug moesten naar De Hoef want “daar hoorden wij thuis”. De bezoekers aantallen liepen ook langzaam terug.

oude springbok

De Springbok voor de verbouwing

Tijdens ons 25 jarig jubileum kwam de wens van de toneelvereniging uit en konden we weer in De Hoef spelen. Voor die jubileum uitvoering hebben we toen in principe als eenmalig experiment de sporthal De Springbok omgebouwd tot een waar theater. Maar die ene keer weer terug in De Hoef beviel zo goed, dat sindsdien alle uitvoeringen daar plaats vonden, ook al betekende dat veel werk om twee keer per jaar de sporthal weer om te bouwen tot een schouwburg. Ook de toeschouwers kwamen weer: de zaal van de Springbok biedt plaats aan ca 200 toeschouwers en het zat vanaf het begin goed vol.

In 2004 bij het dertig jarig bestaan meenden we voldoende gegroeid te zijn om echt iets groters aan te kunnen pakken. Het werd de musical “Mooi Lientje”. Voor het eerst met twee verschillende decors, vele figuranten, gastoptredens, veel gehuurde costuums, drie uitvoeringen ipv twee, muziek (het onvermoeibare orkest van Charles Rademaker), zangles, volgspots en weet ik al wat niet.  “Mooi Lientje” werd een schitterend succes. Over belangstelling hadden we de laatste jaren gelukkig toch al niet te klagen, maar in 2004 moesten we ook in allerijl een bordje “UITVERKOCHT” maken en ophangen.

In 2008 komt de website in de lucht en meteen al gaat een groot deel van de reserveringen via de site.

De Springbok na de verbouwing (met rechtsboven het aangebouwde toneelblok)

In 2011/12 werd het gemeenschapshuis gerenoveerd en uitgebreid, o.a. met een vast podium, waardoor ook het opbouwen en afbreken van een tijdelijk podium tot het verleden behoorde.Ook werd daarbij de capaciteit van de zaal vergroot, zodat we nu per voorstelling zo’n 220 a 230 mensen kunnen herbergen.

In 2019 vierden we ons 45-jarig bestaan met de musical-show “Ja Zuster, Nee Zuster”, wat een geweldig succes was met drie uitverkochte voorstellingen en in totaal meer dan 650 enthousiaste toeschouwers en drie maal een staande ovatie!

 

.

.

Vele spelers hebben inmiddels bij ons op de planken gestaan en er zijn nog steeds leden bij van de eerste dag.

1975

Boven: Kees van Vliet, Nancy Wahlen, Carla de Rooij, Henk Zijlstra, Ellie Hoogendoorn, Hans Rademaker.

Onder: Nico van Vliet, Ida Sietsma, Harry Bakker, Marjan van Vliet, Rene Rademaker, Anneke (Hogenboom-)Blom.

1984-10jaar

1984

1987

1987

 

1989-02

1989

 

1990-01

1990

1992

1992

1999-02

1999

2004 Groep1

2004

2004 Groep2

2004 gastoptreden

2013

2018

Boven: Suzan Duivenvoorden, Harry Bakker, Linda Bloemer, Jerry Koeleman, Ida Sietsma, Joey Bakker, Patricia Hilhorst-Spruijt, Patrick de Graaf, Peter van Kempen, Ronald Wieman, Corrie van der Meer, Erna Schuit.

Midden: Monica Boone-Achterberg, Annie Bakker, Annet van der Meer, Nel Spruijt, Anneke Hogenboom-Blom, Bep Kandelaar, Tiny Pieterse, Belinda Wahlen, Bianca van Kempen.

Onder: Winfried Achterberg, Ramona Pappot. Inzet: Willem Middelkoop, Carel Nieber.

.

.

.

.

.

Oud-leden van toneelvereniging De Opregte Amateur

 

* Carla Rodenburg – de Rooy * Anton Bosman * Marja van Vliet – van der Laan * Ans Oerlemans – Janmaat *

* Antoinette Schuster – de Bok * Herman van Veen * Rob van Bemmelen * Henk Zijlstra * Yfke Zijlstra *

* Sietske Splinter – Zijlstra * Kees van der Vliet * Nico van der Vliet * Jos Verhaar – van Vliet * Herman Soppe *

* Agnes Rademaker – Klein * Hans Rademaker * Rene Rademaker * Elly de Jong – Hogendoorn * Jan Boere *

* Willy ten Kroode – Janmaat *  Marjan Blom – van Vliet * Kees Bakker * Peter Hogervorst * Nancy Haak – Wahle *

* Ingena van Wengerden – Pannekoek * Manuela Polman – Pannekoek * Nicolette Selser – Pannekoek *

* Elly Koot * John Jansen * Wil van Dam – Bakker † * Ton Bakker † * Linda van Bemmelen-Pothuizen *

* Dennis Sassen * Nancy van Diemen – v.d. Voort * Marco Blommesteijn * Mieneke van Vliet *

* Remco Hogervorst * Marco Lek * Toni van Bemmelen † * Tiny Pieterse * Willem Middelkoop * Bep Kandelaar * Annie Bakker

 

Overige medewerkers uit verleden en heden:

Huub van Bemmelen †, Nancy Sassen †, Manja Korver,Hen Kandelaar, Jan Pieterse, Ton van Vliet, Charles Rademaker, Freek Bos, Bram Bam, Mw van Merkenstein, Rene van Hil, Annie Bakker