“VIVA VITORIA”

Het door Rob Vriens geschreven toneelstuk “Viva Vitoria” speelde zich af op een cruiseschip en dus gingen het afgelopen weekend de trossen los op het podium van de Springbok in de Hoef. Aan het eind van de avond meerde het schip na een enerverende tocht weer aan en kon de cast van “De Opregte Amateur” een welverdiend applaus van de als immer volle zalen in ontvangst nemen.

En enerverend was de tocht! Nadat de passagiers zich ingescheept hadden, bleken er heel wat zaken in de folder anders voorgesteld zijn dan de rauwe werkelijkheid: het schip de ‘Vitoria’ bleek oud en verlopen te zijn, de catering was ondermaats, maar desalniettemin peperduur, het geboden vermaak oubollig en met verplichte deelname, de  hostesses (Monica Boone en Anneke Hogenboom) voerden een waar schrikbewind uit, na half tien ging het licht uit en bij het ochtendkrieken was er ochtendgymnastiek (deelname verplicht). Dan bleek ook nog de bestemming veranderd te zijn van de Middellandse Zee tot een trip naar IJsland en Groenland. Klagen bij de kapitein (Peter van Kempen) hielp niet, want die had in zijn 50 jaar op zee nog nooit zoiets meegemaakt en was dat ook nu niet van plan. Vervolgens ontplofte de machinekamer en dreef het gezelschap stuurloos rond, maar gelukkig kon de vindingrijke machinist (Joey Bakker) met een elastiekje (en bij gebrek daaraan met een onderbroek) de zaak nog enigszins repareren.  

De gevolgen lieten zich raden; iedereen had het koud en leed honger, het kersverse huwelijk van het echtpaar Landsberg (Harry Bakker, Patricia Spruijt) dreigde na drie dagen al in een scheiding te eindigen, het stressniveau van de zakenvrouw (Belinda Wahlen), die de cruise ter vermijding van een burn-out had geboekt, steeg tot de stoom uit haar oren kwam, voor de op mannenjacht reizende vriendinnen (Ramona Pappot, Annet van der Meer) was geen man te bekennen. Toen verdwenen er ook nog spullen uit de bagage van de passagiers, waarna de beschuldigingen over en weer over het dek vlogen.

Een stadstour naar Reykjavik werd een regelrechte ramp, maar vormde onverwachts toch de aanleiding voor een verrassende wending. Het bejaarde echtpaar Achterdonk (tsjonge, wat pakten Ronald Wieman en Tiny Pieterse met hun spel de zaal in, zeg) werd ontmaskerd als een geduchte criminele bende-van-twee. Ter vermijding van uitlevering aan de politie wisten zij een deal te sluiten, wat onder meer inhield dat de bestemming veranderd werd in de Spaanse havenstad Santander, waar immers het liefje van de kapitein woonde, en dat er een eind kwam aan het tirannieke bewind van de hostesses. Zo eindigde de tocht toch nog als een echte cruise en werd het stuk besloten met een toost op de boot: Viva Vitoria!