Succesvolle najaarsuitvoering 2017: Zwerfvuil

Voor opnieuw nagenoeg volle zalen speelde de Hoefse toneelvereniging “De Opregte Amateur” het stuk “Zwerfvuil” en kreeg na afloop veel positieve reacties dat dit een prima eigentijds toneelspel was.

Het splinternieuwe stuk van de hand van Maurits Keyzer had hiervoor ook alle ingrediënten in huis: het daklozenprobleem, problemen in de culturele sector, een verkiezingscampagne en zelfs het actuele #metoo-fenomeen was ongepland herkenbaar. De plaats van handeling was een in een sober decor gegoten kraakpand, waar een stel daklozen hun onderdak hadden gevonden. Vrijwilligster  Sjaan (Ida Sietsma) bood daar een moederhart aan een aan de drank geraakte dichter Sam (Ronald Wieman), de naïeve gokverslaafde Lara (Ramona Pappot), de dansende fladdernicht Valentino (Winfried Achterberg), een ex-boerin-die-ze-niet-meer-op-een-rijtje-heeft (Monica Boone) en de weinig succesvolle prostitué Bianca (Belinda Wahlen). De onderlinge verstandhouding is niet al te best, maar als Patricia (Patricia Spruijt), de vrouw van de hoog in de peilingen staande politicus Victor Tromp, in deze crisisopvang belandt en het dichtwerk van Sam kan waarderen, beginnen de problemen pas echt. Zelfs de ongedierte-inspectie van de GG&GD (Bianca van Kempen) moet er aan te pas komen. En als Victor Tromp aan de hand van Bianca ook nog arriveert zijn ontstaan er vele misverstanden van het soort waar dit soort blijspelen de lachsalvo’s van het publiek mee oproept. In een hoog tempo komen de verhaallijnen in een aantal hilarische scènes samen. Voor eenieder loopt het uiteindelijk goed af, behalve voor de blunderende Victor, die zijn verkiezing van minister-president wel kan vergeten, ondanks de helpende hand van zijn schoonmoeder (Annet van der Meer).

Dat hoge tempo was een van de zaken, waar de nieuwe regisseur van De Opregte Amateur, Carel Nieber, vele repetities op gehamerd heeft en dat betaalde zich uit: de toeschouwers werden meegenomen in een rollercoaster van opeenvolgende en soms zelfs gelijktijdige gebeurtenissen op het toneel. De geluids- en lichteffecten waren, zoals gebruikelijk, op een hoog niveau en dat alles maakte dat de toneelgroep uit de Hoef – en belangrijker nog het publiek – kan terugzien op een uiterst geslaagd weekeinde.