“Straf” (voorjaar 2011)

Een aantal verhaallijnen liepen naast en door elkaar in het door Ton Davids bedachte verhaal (“STRAF”), dat zich afspeelde in een verzorgingstehuis. Op een of andere manier was de bejaarde Anton Velsen bij alles betrokken, waardoor hij ongewild het spilpunt van de avond werd. En dat zonder een woord te zeggen, wat het geheel nog intrigerender maakte. Uiteindelijk blijkt alles met alles te maken te hebben en trekt de oude man verrassend aan het langste eind.
Straf-004De oude kleptomane Gera (Anneke Hogenboom) klaagt haar nood over de verzorging bij haar zwijgende en in de rolstoel zittende buurman Anton Velsen (Winfried Achterberg). Diens dochter (Bianca van Kempen) wil dat hij zijn leegstaande huis ter wille van haar verkoopt, maar vindt letterlijk en figuurlijk geen gehoor bij hem. De docter van het tehuis (Annet van der Meer) probeert het zwijgen van Anton met de meest vreemde therapieën te doorgronden of op te lossen. Afdelingshoofd broeder Brandsma (Harry Bakker) probeert zijn toko dictatoriaal te runnen en zuster Sylvia (Monica Boone) is daarvan het slachtoffer als zij Anton niet helemaal volgens de regels van het zorgplan verzorgt. Taxichauffeur Bert (Ronald Wieman) Straf-001moet als taakstraf, die hij opgelegd kreeg voor het aanrijden van een voetganger, meehelpen in het tehuis en krijgt Anton onder zijn hoede. Hij wordt begeleid door reclasseringsambtenaar Eric (Peter van Kempen). Dan is er ook nog een bankroof gepleegd, waarbij de buit is opgedoken in de taxi van Bert, die dat geld zolang versopt in het nachtkastje van Anton. De vriendin Wendy van de gearresteerde overvaller (Belinda Wahlen) heeft Bert echter getraceerd en komt proberen de buit op te halen, maar Anton weet niets Straf-005en zegt niets. Eric heeft de situatie rond de overval echter doorgrond en heeft zo zijn eigen manieren om zijn salaris wat op te krikken. Als broeder Brandsma door per ongeluk ingenomen medicijnen helemaal door het lint gaat en Anton voor de trein wil rijden en Gera wil verwurgen, brengt Bert redding en krijgt dan iets moois met zuster Sylvia, Straf-003die om hem te beschermen tegen de gewelddadige Wendy en Eric (maar liefst drie keer gaat er iemand knock-out) de buit terugbrengt naar de politie. Als dat uitkomt druipen Eric en Wendy af, zorgt broeder Brandsma voor het ontslag van Sylvia en blijft Bert berooid achter.

Dan doorbreekt Anton zijn zwijgen en helpt Bert zijn Sylvia te vinden. In de slotscene blijven Anton en Gera alleen over en dan blijken zij een deel van de buit als vindersloon achteStraf-006rover te hebben gedrukt en besluiten daarvan een cruise te gaan maken. Eind goed, al goed, zoals een blijspel betaamt.

De regie van dit chaotische lijkende, maar toch goed te Straf-002volgen verhaal lag strak in de handen van Tiny Pieterse, zodat de souffleuses (Linda Bloemer en Suzan Duivenvoorde) een makkelijke avond hadden. Ook lof voor de geluids- en lichteffecten van Jerry Koeleman en Patrick de Graaf, die tot genoegen van het publiek de slotscene voor de pauze, waar Bert en Sylvia in elkaars armen vallen wat extra rekte door het gordijn tergend langzaam te sluiten….Broem!

 

Alle foto’s van deze voorstelling kunt u hier zien.