Spanning en Sensatie in “Gestrand”

Eind maart en begin April speelden we het stuk “Gestrand”, een komische thriller geschreven door Mary Bakker-Schoon, waar vier vrouwen in handen dreigden te van een nietsontziende organenbende. Er zat dus een hoop spanning in dit stuk, hoewel sommige scenes ook op de lachspieren werkten.

Vier vriendinnen, gespeeld door Suzan Duivenvoorden, Belinda Wahlen, Ramona Pappot en Patricia Hilhorst, gaan een avondje uit naar de chippendales, maar verdwalen onderweg, hun auto komt vast te zitten en ze zoeken hulp in het dichtstbijzijnde hutje. De daar wonende boer (lekker bot gespeeld door Peter van Kempen) stuurt ze eerst weg, maar na vele smeekbedes mogen ze een nacht blijven. In die nacht ontdekken ze menselijke overblijfselen onder het bed, maar vluchten lukt niet meer. Ze komen er ook achter dat de boer samen de stroper Raoul (een hele norse Joey Bakker) vier harten en acht nieren heeft verkocht aan dokter Zandstra (een vlaams sprekende Ronald Wieman!). Zij blijken dus het slachtoffer te worden van een organenbende. Onder het motto samen sterk besluiten ze bij elkaar te blijven, maar door misverstanden worden ze toch uit elkaar gespeeld. En als dan Els alleen in de schuur is en later de boer met een nog kloppend hart binnenkomt, is de paniek bij de andere drie groot. Dat was de cliffhanger waarmee de toeschouwers de pauze konden beginnen; in het laatste deel nemen de drie overgebleven dames het heft in handen en verdoven de drie mannen met een serum uit de tas van Zandstra. Maar dan blijkt uit de papieren uit die tas dat Zandstra een dierenarts is… en vossenharten in zieke honden transplanteert. En als Els dan toch weer opduikt, ontstaat een patstelling: de dames schamen zich voor hun vergissing, de heren willen hun illegale handeltje niet kwijt. Een etentje besluit het verhaal, waar in de slotact de heren de dames nog even trakteren op een chippendale-imitatie, die het publiek al van ver van te voren zag aankomen.

Spanning en Sensatie dus voor twee volle zalen in de Hoef met dit niet alledaagse stuk van De Opregte Amateur onder regie van Winfried Achterberg.