Sixpack eenakters (najaar 2012)

sixpack2gIn het weekend van 9-10 november speelde toneelvereniging “De Opregte amateur“ onder de titel “Sixpack” zes eenakters. Deze speciale voorstelling was het afscheid van de Springbok oude stijl; als u dit leest is de grote verbouwing aan het gemeenschaps­huis in de Hoef reeds in volle gang. Beide avonden waren reeds lang van te voren uitverkocht en gezien de levendige discussies na afloop hadden de ruim 400 toeschouwers weer goed kunnen genieten.

 

Het brengen van zes verschillende verhalen was voor de toeschouwOpsporingVerzochtaers een lange zit – het doek sloot zich pas om half twaalf voor de laatste maal – maar wel een afwisselende. Het bood de vereniging de mogelijkheid ook eens stukken te laten zien, die normaal niet op het programma staan. Zo bracht de opening (“Opsporing verzocht” van Harry Smits) het verhaal van een oud-verzetsstrijder, die een stel jongelui, die hakenkruisen op een muur schilderden, een pak rammel verkocht met zijn paraplu en nu bang was, dat hij daarvoor veroordeeld zou worden. Hoewel er wel een aantal grappige voorvallen in waren, had dit stuk een duidelijke serieuze ondertoon en ook een boodschap in zich. Typische Engelse humor zat er in het stuk “Moederfiguur” van Alan Ayckbourn, waarin een doorgedraaide Moederfiguur(12)amoeder hulp kreeg van de buren, die eigenlijk zelf wel hulp nodig hadden; de grimeuses hadden hier ook schitterend werk afgeleverd. Twee verhalen speelden zich af in een restaurant met een slonzige familie in een deftig etablissement en een deftige familie in een smoezelige eettent; beide eenakters waren geschreven door Carl Slotboom, een van de favoriete auteurs van de Hoefse toneelclub. De deftige familie moet in “Kip met friet” de tafel delen met twee Hells Angel-achtige figuren en dat gaat natuurlijk LangZalDieLeven(4)amis; zelfs een voorgenomen huwelijk strandt hier.

En in “Lang zal die leven” wordt niet alleen pa’s verjaardag gevierd, maar ook wordt zijn geld alvast onder de kinderen verdeeld, waarbij begrijpelijkerwijs consternatie ontstaat, als blijkt dat hij nog een ‘onecht’ kind blijkt te hebben bij de buurvrouw. Financiële perikelen waren er ook bij “Opa is verliefd” van Harry Smits, waar de kinderen bang zijn de erfenis aan opa’s nieuwe geliefde kwijt te raken, maar hier is opa uiteindelijk iedereen te slim af. De SuikerTante(5)aavond werd besloten met de slapstick “Suikertante” van Annie Coppieters, waarin tante achter de ware aard van haar neef komt en daarna haar maatregelen neemt.

 OpaIsVerliefd(3)a

Na afloop waren er dan ook levendige discussies welk stuk men nu het aantrekkelijkst vond. Met opmerkelijke verschillen: daar waar de oudere bezoekers het verhaal van de verzetsstrijder hogelijk konden waarderen, vond een jongeling daar ‘niks an’, maar die vond de restaurantscènes juist weer ‘heel gaaf’.
Maar liefst zeventien spelers hadden de drieëndertig rollen onder zich verdeeld, waaronder twee jonge debutanten, Patricia Spruijt en Joey Bakker, die hun eerste zeer verdienstelijke schreden op de planken hebben neer gezet. 

De dag na de laatste voorstelling werd met de sloopwerkzaamheden van het gemeenschapshuis van de Hoef begonnen. De bedoeling is dat aan het eind van het voorjaar in 2013 een hernieuwde ‘Springbok’ zijn deuren zal kunnen openen, waarbij een vast toneel een van de uitbreidingen is, waarnaar de toneelvereniging “De Opregte Amateur” met verwachting naar uitziet.

 

Alle foto’s van deze voorstelling kunt u hier zien.