“Kaviaar speciaal” (najaar 2013)

posterkaviaar

 

Je zal op de bruiloft van je dochter er maar achter komen, dat je vrouw vreemd gaat met een voormalig vriendje, dat je zuster je probeert op te lichten, dat je kersverse schoonzoon een crimineel is en dat je bovendien opa wordt van een tweeling. Volkomen begrijpelijk dus, dat het bruiloftsfeest iets anders verloopt dan gepland. Geen nood, de oma van je schoonzoon wint de jackpot. Ziedaar de ingrediënten om van het derde bedrijf van het toneelstuk “Kaviaar Speciaal” een vrolijke chaos te maken.

 

Kaviaar-01De toneelvereniging “De Opregte Amateur” speelde in het huistheater De Springbok het door José Frehe en Rob van Vliet geschreven stuk “Kaviaar Speciaal”. Dat ging over twee families uit behoorlijk verschillende milieu’s, die alleen gemeen hadden, dat ze dezelfde werkster deelden. Maar deze interieurverzorgster koppelde wel met succes de dochter van de ene familie aan de criminele zoon van de andere met als gevolg een ‘moetje’ van een huwelijk. Daar de ontwikkeling van het verhaal voor de pauze beurtelings in de beide gezinnen voor het voetlicht werd gebracht vereiste dat een dubbel toneel, wat met de nodige lichteffecten werd verwezenlijkt. De licht- en geluidstechnicus had achter in de zaal zijn handen vol aan het geregel, maar leverde puik werk af. Kaviaar-06Broer Mari van Sjan van snackbar “de Gevulde Fricandel” blijkt een jeugdvriendje van de deftige Trude te zijn en hun hernieuwde kennismaking loopt uit op een geheime relatie. Haar vermogende man Roderick wordt door zijn zuster Frederique en haar man Leco ondertussen bewerkt om te investeren in een frauduleus zaakje. Maar ook de andere familie kent zijn eigenaardigheden: de tweeling Rachel en PriscillaKaviaar-08 heeft slechts de intelligentie voor één en laat zich door oom Mari overhalen tot een pikant optreden op de bühne, en oma blijkt gokverslaafd.
Na de pauze zijn we negen maanden (!) verder en vindt de bruiloft plaats in in een compleet ander decor: een feestzaal. In het script stonden twee scènes die zich afspeelden in de toiletten. Essentieel, omdat daarin Sjan toevallig een gesprek van Frederique en Leco afluistert, waardoor hun oplichterspraktijken duidelijk worden. Om daarvoor niet ruimte af te staan van het toch al overvolle podium, had de toneelclub ervoor gekozen deze scènes van te voren op te nemen en als filmpje in de zaal te vertonen. Een gelukkige keuze, want het was totaal niet storend; in tegendeel, er waren toeschouwers, die dachten dat dit ‘live’ werd gefilmd en vertoond!
Kaviaar1234En dan volgt de climax (als al geschetst in de inleiding), waarin de geheime verhouding, zowel als de oplichterspoging aan het licht komen met daar tussendoor het gewaagde optreden van de tweeling. Oma – net twee maanden clean – ontdekt een fruitautomaat en valt terug in haar verslavingspatroon.
En net als het feest aldus op bijna gewelddadige manier dreigt te ontploffen, krijgt de bruid last van weeën en moet bevallen en Kaviaar-10niet één- maar tweemaal, want er wordt – op het toneel  – een tweeling geboren. En dan, in het slotakkoord, wint oma de jackpot!. Deze gebeurtenissen volgen elkaar in razend tempo op en geven de toeschouwers de indruk in een mallemolen te zijn beland. Hulde voor de regie, die deze schijnbare chaos in werkelijkheid tot in de puntjes heeft georkestreerd.

Kaviaar-11klein

 

 

Kaviaar-14klein

In de nazit lieten de toeschouwers weten, dit weer een van de betere lachstukken  van de toneelclub te vinden, waarvan akte!

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle foto’s van deze voorstelling kunt u hier zien.