“Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is” (najaar 2011)

Opbouwenvogeltje

 

… het opbouwen van het podium en de technische installaties in de zaal…

 

 

 

Het najaarsstuk van de Hoefse toneelvereniging “De Opregte amateur – “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is” – speelde op een camping. Verrassend voor de bezoekers was dat het decor in feite de gehele zaal besloeg, zodat zij automatisch deel uit maakten van de voorstelling en als zodanig ook ge(mis?)bruikt werden door de acteurs. Het hoofdtoneel besloeg kampeerveld G en er waren aparte zijtoneeltjes voor de toiletgroep, de camping­receptie, de kampwinkel en de grote paardenkastanje (hippo­castanaceae) verspreid door de zaal. Er gebeurde dus van alles door de zaal heen, de toeschouwers annex campinggasten werden er helemaal bij betrokken en bepaalden zo zelfs delen van het verhaal, kortom, interactief toneel!
vogeltje-1aDe zaal zat beide avonden bomvol. Kennelijk was de geruchtenmachine over deze voorstellingen al snel op gang gekomen, want vrij snel na het starten van de reserveringen raakte eerst de vrijdag en kort daarop de zaterdag volledig uitverkocht. En de ruim 400 toeschouwers kregen waar voor hun geld. Het succes was voor een niet onaanzienlijk deel op het conto te schrijven van de mensen achter de schermen: de decorontwerpers en -bouwers (Marco Lek, Peter Hoogervorst, Hen Kandelaar en Jan Pieterse), de belichting (Patrick de Graaf), de zeer uitgebreide geluidseffecten (Jerry Koeleman) en natuurlijk de regie (Tiny Pieterse) droegen een beslissend steentje bij aan twee zeer geslaagde avonden.

Het verhaal ging over het bedrijf Mulder, dat een teambuildingsweekend geboekt had op de camping om een opvolger voor de vogeltje-3ategen zijn pensioen aanlopende directeur Kees te zoeken. De door zijn vrouw uit het huis gegooide en daarom op de camping bivakerende werkloze bouwvakker Piet (Peter van Kempen, die zich heerlijk uitleefde in deze rol) helpt een handje mee. De teamleider gaf de medewerkers van het bedrijf een aantal opdrachten om daarmee te kunnen bepalen, wie een goede leider voor het bedrijf zou kunnen zijn. Een van de opdrachten was het geven van een muzikale show, waardoor er een voorstelling-in-een-vogeltje-5avoorstelling ontstond. Hij speelde echter onder een hoedje met de dochter van Kees, met wie hij een internetdate had. Omdat de heen en weer flitsende smsjes door toeval onderschept werden, kon hij ontmaskerd worden. Hij had immers aangegeven een tijgerslip aan te trekken en dus was er een striptease-act van vier heren nodig om de schuldige aan te wijzen… Maar er gebeurde nog zoveel meer: tussendoor krijgt de hinderlijk lastige bejaarde ArendJan per ongeluk een relatie met medewerker Juffrouw van Sloten, een prachtige en overtuigende rol van Bep Kandelaar, die van onderdanig hulpje een metamorfose ondergaat via stiekeme drinker naar dominante partner van ArendJan. De vogelaar Xavier, die zijn onderzoek naar de bubo-bubo verruild voor campinghulpje Pim, de manier waarop Tante Toos de camping bestiert en de hoofdrol, die de toiletten spelen in dit stuk. En wie wordt nu de nieuwe leider van het lingeriebedrijf Mulder? Jazeker, vogeltje-9abouwvakker Piet Hunker en daarmee wvogeltje-4aeet u meteen hoe het bekende lingeriemerk aan zijn naam is gekomen. En nog kunnen we hier niet alles vertellen; er gebeurde ook zoveel op zoveel plaatsen, dat het een der aanwezigen de verzuchting ontlokte, dat voor deze voorstelling eigenlijk draaistoelen in de zaal nodig waren.

vogeltje-hunkermulder-01

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle foto’s van deze voorstelling kunt u hier zien.