“Dingen van de dag” (voorjaar 2013)

Muisstil werd het in de volle zaal van de Springbok, toen caféhoudster Sjaan haar emotionele monoloog hield over het vertrek van haar stiefdochter. Zij hield in haar eentje het hele publiek in haar ban.
Dat gebeurde in het stuk “Dingen van de Dag” van J. Hemmink–Kamp, dat speelde ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het was de voorjaarsopvoering van de toneelgroep “De Opregte Amateur” en was ook de eerste voorstelling op het nieuwe toneel van het grondig verbouwde gemeenschapshuis in De Hoef.

Foto-DvdD-05Sjaan (de hoofdrol voor Anneke Hogenboom) runt al jaren het havencafé en heeft de opvoeding op zich genomen van het weeskind Marleentje (Bianca van Kempen). Maar als zij 17 jaar is geworden, duikt haar oom Karel de Boer (Harry Bakker) ineens op en met mooie beloftes weet hij haar over te halen bij hem te komen wonen en Sjaan blijft ontredderd achter. Maar zeeman/stamgast Barend (de andere hoofdrol voor Winfried Achterberg) laat het er niet bij zitten en roept de hulp in van het hoertje Rosie (Ida Sietsma). Samen komen zij achterFoto-DvdD-06de motieven van oom Karel: Marleentjes vader blijkt in de USA nog te leven en stuurde grote bedragen naar neef Karel voor de opvoeding van zijn dochter; Karel stak dat echter in zijn eigen zak. Nu haar vader echter terug wil komen, moest de vileine Karel de Boer wel duidelijk kunnen maken, dat hij voor de opvoeding van Marleentje had gezorgd. Foto-DvdD-08Barend zet een valkuil op om niet alleen Karel te ontmaskeren, maar ook het geld terug te kunnen krijgen. Als extra drukmiddel schakelt hij de orgelman Nelis (Peter van Kempen) in als nep-agent. Zijn plan slaagt en uiteindelijk gaat Karel de Boer voor de bijl en wil Marleentje weer graag terugkomen. Buiten deze hoofdlijn liepen er nog wat zijlijnen in het verhaal, dat in de strakke regie van Tiny Pieterse toch goed overzichtelijk bleef. Zo loopt buurvrouw Sien (Annet van der Meer) iedereen Foto-DvdD-09voor de voeten, de heer en mevrouw van Dalen (Ronald Wieman – Belinda Wahlen) blijven koffie en borreltjes drinken, Kees (Joey Bakker) heeft een oogje op Marleen, maar is ook in de ban van het nozemliefje Josje (Patricia Spruijt). Verder blijken Sjaan en Barend ook nog een haat/liefde verhouding met elkaar te hebben: zij mogen elkaar eigenlijk graag, maar een oude kwestie vaFoto-DvdD-07n gestolen geld blijkt nog tussen hen in te staan. U begrijpt dat voor het happy end ook dit probleem nog even geslecht moest worden. In de slotscene vinden zij elkaar en walsen dan het toneel af. Dan praten we over het splinternieuw gebouwde toneel van het gemeenschapshuis de Springbok, dat bewees een grote aanwinst te zijn voor het gebouw.
Een pluim verdienen ook de grimeuses Erna Schuit, Nel Spruijt en Annie Bakker: mevrouw van Dalen werd niet eens herkend door haar eigen familie in de zaal!

 

 

Alle foto’s van deze voorstelling kunt u hier zien.