‘Bikini’s en Bratwurst’: wie is de moordenaar?

 

BikiniBrat-005

Afgelopen weekend was het toneel van de Hoefse toneelvereniging “De Opregte Amateur” omgetoverd in een strand voor het door Frouwke Doornbos geschreven stuk “Bikini’s en Bratwurst”. Dat begon luguber met een moord, maar in het verdere verloop bleef het voor het publiek onduidelijk wie de moordenaar was. Als in een detectiveverhaal werden er tal van clou’s aangereikt en na het slotakkoord barstte de discussie dan ook los.

de moord…

In het uitzonderlijk fraaie decor van De Hoef-aan-Zee volgden we de belevenissen van het Duitse stel Helga (Monica Boone) en Rex (Harry Bakker) en het Groningse echtpaar Bertus (Ronald Wieman) en Gezina (Annet van der Meer). We zien de onbeantwoorde liefde van strandwacht Ken (Joey Bakker) voor de serveerster Mellanie (Belinda Wahlen), van de Duitse Dochter Steffanie (Patricia Spruijt) voor Ken en van de Groningse zoon Berend (Peter van Kempen) voor Steffanie. Om het nog ingewikkelder te maken arrangeert Rex amoureuze afspraakjes met onbekenden, wordt bij het kuilen graven de hond van de luid rochelende kapitein-visvBikiniBrat-030erkoBikiniBrat-041per (Winfried Achterberg) gevonden en proberen commissaris Cack (Anneke Hogenboom) en haar assistent Floortje (Suzan Duivenvoorde) de oplossing van de geheimzinnige moord te vinden. Zouden de verdwaalde nudist (Patrick van de Graaf), de louche verkoopster (Ida Sietsma) of de bestolen kok (Bep Kandelaar) er wellicht iets mee te maken hebben? BikiniBrat-061

 

Er waren verscheidene aanwijzingen in de loop van het stuk te vinden, zoals de laarzen en de gele handschoenen, die de dader droeg. Maar toen in de allerlaatste scene de commissaris de moordenaar ontmaskerde, bleef dat voor het publiek toch nog verborgen, waarmee meteen het belangrijkste onderwerp van de gezellige naborrel was gBikiniBrat-067eschapen. Allerlei suggesties deden de ronde, de opgemerkte aanwijzingen werden bediscussieerd en ook het postuur van de acteurs werd meebeoordeeld. De belangrijkste aanwijzing was echter het feit dat de manke kapitein toen deze in bikini(!!) Rex een poets wilde pakken absoluut geen last meer had van enige lichamelijke beperking. Daarmee onthullen wij het voor alle amateur-rechercheurs: de kapitein is de moordenaar.

De techniek was weer in de vertrouwde handen Van Jerry Koeleman, voor de grime tekenden Nel Spruijt en Annie Bakker. De openingsscene was met Toni van Bemmelen en nieuw lid Ramona Pappot,  het decor kwam uit de bekwame handen van Jan Pieterse en Hen Kandelaar en de algehele regie was in handen van Tiny Pieterse.

 

Voor alle foto’s klik hier.

 

BikiniBrat-128