3 Eenakters in coronatijd

Na een afgebroken voorbereiding en anderhalf jaar gedwongen pauze mochten we als Hoefse toneelvereniging eindelijk weer optreden. Dat deden de spelers met drie eenakters met een heel verschillende inhoud. Maar de coronamaatregelen werden precies in het weekend van de voorstellingen weer aangescherpt, waardoor de beide avonden een verschillend karakter hadden.

BENBENG

BENG!

. ……. Einde diner…

de rollatoroorlog

In de eerste van het drietal eenakters (“Beng! Jij bent dood”) beraamde een vrouw met haar vriend aan aanslag op haar man, maar op het moment suprême blijken haar man en haar vriend juist tegen haar samen te spannen. Dankzij de handige secretaresse van haar man komen die daar echter niet mee weg. Na de pauze volgde “Tussen de happen door” waarin twee stellen in een restaurant dineren en gaandeweg komen zij en de toeschouwers erachter dat de vrouw van de een vreemd gegaan was met de man van de ander. Het etentje eindigt daarop nogal abrupt. Daartussendoor loopt dan de stoïcijns bedienende ober. In het slotstuk (“Afblijven!”)komt een moeder op bezoek bij haar moeder in het bejaardentehuis en wordt geconfronteerd met een enerzijds vergeetachtige en anderzijds zeer eigenzinnige moeder, die ook een aantal medebewoners tegen zich in het harnas jaagt.

Gezien de reacties van het publiek tijdens en na de voorstelling viel het geheel aardig in de smaak. Toch hing er over het weekend nog een corona-wolk. Dat bleek ook al uit het ongewoon groot aantal reserveringen, die  weer werden ingetrokken. Het aantal toeschouwers bleef dan ook onder het gemiddelde van de laatste jaren. Vlak voor de vrijdagstart was er weer een persconferentie, waarop weer verder beperkende maatregelen werden aangekondigd met ingang van de dag erop. Mocht de bar vrijdag nog open in de pauze en na afloop, zaterdag bleef die donker en leeg. De toeschouwers bleven daarom maar in de zaal zitten tijdens de pauze en waren na afloop weer snel weg. Hoewel tevreden over het verloop, gaf het de acteurs en medewerkers toch en wat unheimisch gevoel. Hopelijk gaat dat het komend voorjaar weer als vanouds beter..